Translate

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Φώτα - Lumières



Από τον καιρό που αρχίζουν οι αναμνήσεις μου, η σημερινή ημέρα ήταν ιδιαιτέρως εορταστική: γιόρταζε ο πατέρας μου και από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ δεχόμαστε επισκέψεις. Πάντα μου άρεσε ένα σπίτι που γιόρταζε, που γιορτάζει, ολόφωτο (κανόνας απαρέγκλιτος: άνοιγαν όλα τα φώτα!). Είναι αστείο, αλλά ίσως στις αναμνήσεις μου αυτές να οφείλεται και το ότι ενθουσιάζομαι όταν βλέπω και σε ταινίες γιορτές σε σπίτια!
Όταν τελείωνε η γιορτή, πάντα υπήρχε μια μελαγχολία - για μένα, τουλάχιστον. Το κακό (και το πεζό!) είναι ότι όταν έφευγαν όλοι οι επισκέπτες, δοκίμαζα και γλυκά (περισσότερα από ένα! - όχι όμως και πολλά, ποτέ δεν άντεχα τα πολλά γλυκά, ούτε και ως στρουμπουλούτσικη που ήμουν, μικρή).

Γιορτάζει και ο ανηψιός μου, βέβαια: Χρόνια πολλά, Νικολάκη!!

                                Χρόνια πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζετε σήμερα!

                                       https://www.youtube.com/watch?v=Dh5Bm5HYJZk

Από μια πανέμορφη βιτρίνα με παιχνίδια, στην Ακαδημίας. Πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα.




Ο ποτάμιος θεός Ιλισσός ταξίδεψε άκων στην Αγία Πετρούπολη. Ο είρων κ. MacGregor, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου αλλά και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη ("ξεχνούν" να το αναφέρουν το τελευταίο, πολλά έντυπα που γράφουν για τον δανεισμό αυτόν), νομίζω ότι απολαμβάνει την ταραχή που προκαλεί. Δηλώνει, μεγαλοπρεπώς, ότι πρόκειται για κίνηση πολιτισμικής διπλωματίας, πολύτιμης στη χρονική αυτή περίοδο που οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας είναι τεταμένες. Και, "διπλωματικά" διάλεξε ένα από τα συληθέντα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ακόμα ένας που νομίζει ότι διαφεντεύει τον κόσμο... Ακόμα ένας που πλανάται οικτρά...

Και παρεμπιπτόντως: δεν ανήκω σε αυτούς που λένε να μας επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα έστω ως διαρκές δάνειο. Υποστηρίζω τον επαναπατρισμό τους, καθαρά και απόλυτα. Προφανώς και έχω πολλές αμφιβολίες για το αν ποτέ επιτευχθεί αυτό. Δεν μου άρεσαν όμως ποτέ οι μίζερες λύσεις, οι μεσοβέζικες κινήσεις, γενικώς οι "μέσοι όροι"... Τους θεωρώ μεγαλύτερη "ήττα" από την κυριολεκτική.

Παιδάκια, σε επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο, κοιτούν τον προσωρινά άδειο χώρο και διαβάζουν την πινακίδα.


http://www.nytimes.com/2014/12/06/world/europe/elgin-marbles-lent-to-hermitage-museum.html?smid=li-share&_r=0

                                                Το γλυπτό, στημένο πλέον στο Ερμιτάζ.



Το τέλειο σχόλιο Πολωνού αρχαιολόγου: Κανείς στη Ρωσία δεν θέλει να φωτογραφηθεί ακριβώς δίπλα στο συληθέν γλυπτό που δόθηκε ως δάνειο!

Και το επίσης πολύ εύστοχο σχόλιό του για ένα από τα δήθεν επιχειρήματα υπέρ των οικουμενικών μουσείων:

                  http://paul-barford.blogspot.gr/2014/12/bm-scores-massive-home-goal.html


     
          Χορογραφία της Pina Bausch στην όπερα "Ορφέας και Ευρυδίκη", του Christoph Gluck.






                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου