Translate

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας - η επιρροή του σε μια περιοχή αρχαίων ιχνών


Πριν 10 χρόνια ένας αγρότης έσκαβε στην αυλή του, σε ένα χωριό του Σκωτικού αρχιπελάγους Orkney (70 νησιά), όταν βρήκε κάτι περίεργες πέτρες - έτσι τυχαία γίνονται οι περισσότερες ανακαλύψεις! - οι οποίες του φάνηκαν ότι είχαν φτιαχτεί από ανθρώπινο χέρι.

Το 2008 αρχαιολόγοι άρχισαν τις ανασκαφές στην περιοχή εκείνη, ώσπου κατάλαβαν ότι είχαν βρει τα πιο καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια της Λίθινης Εποχής: the First Stonehenge.




Όπως λέει σε κείμενό του ο Bruno Kaufmann: "Ποιος κυβερνούσε τότε τα Orkney; Δεν γνωρίζουμε. Ποιος κυβερνά τα Orkney τώρα; Και πάλι δεν γνωρίζουμε."

Ίσως μάθουμε στις 18 Σεπτεμβρίου, όταν γίνει το δημοψήφισμα, το οποίο θα επηρεάσει και τις ζωές των 23.000 ανθρώπων που κατοικούν στο αρχιπέλαγος αυτό.

Το ερώτημα για την κυριαρχία στα Orkney είναι ανοιχτό εδώ και 5.000 έτη.

Βρίσκονται στη θάλασσα ανάμεσα στη Σκωτία και στη Νορβηγία. Στο παρελθόν πέρασε από την κατοχή Βίκινγκ, Νορβηγών βασιλιάδων και Σκώτων μοναρχών. Το 1707, μαζί με τη Σκωτία, ενώθηκε με την Αγγλία.

Στη διάρκεια των 2 Παγκοσμίων Πολέμων οι Βρετανοί στρατιωτικοί χρησιμοποίησαν τα νησιά ως κύρια ναυτική τους βάση. Γύρω από τις ακτές υπάρχουν βυθισμένα πολεμικά πλοία.

Το ήπιο κλίμα και η εύφορη γη αποτελούν βασικά θέλγητρα - και οικονομικά - των νησιών αυτών.

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας δεν θα σήμαινε απαραίτητα περισσότερη ανεξαρτησία για τα Orkney. Το 1997, όταν η Σκωτία απέκτησε μεγαλύτερη αυτονομία εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περιφερειακές εξουσίες των Orkney μειώθηκαν.

Ενδιαφέρον έχει και το ότι μια ιστορικός προτείνει, σε περίπτωση ανεξαρτησίας της Σκωτίας και στο πλαίσιό της, καθεστώς των Orkney, ανάλογο εκείνου των αρχιπελάγων Faroe και Aland, που ανήκουν στη Δανία και στη Φινλανδία αντίστοιχα.






                               Τα γατάκια της Ναυσικάς μεγαλώνουν και ομορφαίνουν!!


                       Και νομίζω ότι κάποια από αυτά ψάχνουν ...κύριο και αφέντη τους!!




2 σχόλια:

  1. Θαρρώ τα γατάκια είναι θελκτικότερα από τα διαμφισβητούμενα νησιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, προσωπικά θα συμφωνήσω, λόγω της μεγάλης αδυναμίας που έχω γενικώς στα γατάκια! Και, εννοείται, ποσώς με ενδιαφέρουν τα (οικονομικά κυρίως) συμφέροντα των κρατών. Με ενδιαφέρουν όμως οι βουλήσεις των ανθρώπων και οι απόψεις τους για το ποια στοιχεία - γλώσσα, εδάφη, ίχνη παρελθόντος, κλπ, - συνιστούν την ταυτότητά τους.

      Διαγραφή