Translate

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

El Greco - Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Φωτογραφίες από τρεις χώρες, με διαφορετικές αφορμές.

Freiburg, το περασμένο Σάββατο, περπατώντας προς τον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου θα έπαιρνα το πρώτο τραίνο (πήρα και δεύτερο τραίνο στη διαδρομή) για το αεροδρόμιο της Ζυρίχης.



500 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου - Ελ Γκρέκο. Στην Ισπανία ξεκίνησαν εκπληκτικές εκθέσεις, κάποιες ετοιμάζονται και στην Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος.

Φωτογραφία της El País, από μια υπέροχη, ως φαίνεται, έκθεση για τον μέγιστο αυτόν ζωγράφο, στο Museo de Santa Cruz, στο Τολέδο. Όπως σημειώνεται, ο πίνακας αυτός που αναπαριστά το Τολέδο είναι ο πρώτος πίνακας που βλέπουν οι επισκέπτες της έκθεσης.

Στο Μουσείο Prado, στη Μαδρίτη, ξεκίνησε μια έκθεση με τίτλο "Η βιβλιοθήκη του Ελ Γκρέκο", η οποία περιλαμβάνει πολύτιμα αντικείμενα που του ανήκαν:

https://www.museodelprado.es/exposiciones/info/en-el-museo/la-biblioteca-de-el-greco

http://cultura.elpais.com/cultura/2014/04/01/actualidad/1396366060_198009.html
Perspectiva general del Monasterio de San Lorenzo del Escorial Pedro Perret según Juan de Herrera, propiedad de El Greco. Talla dulce (buril sobre aguafuerte) sobre papel verjurado ahuesado.
Monasterio de San Lorenzo del Escorial - του συγκεκριμένου (εκπληκτικού!) έργου (του Juan de Herrera) ήταν ιδιοκτήτης ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.



Νέα "ανακάλυψή" μου: "Ο μωβ σκίουρος", άλλο ένα τρισχαριτωμένο βιβλιοπωλείο, στην Πλατεία Καρύτση. Ο Σπύρος (τον γνώρισα σήμερα) και η Χριστίνα (δεν τη γνώρισα ακόμα) έχουν στήσει ένα μικρό αριστούργημα!

Δεν είναι ..μωβ, είναι όμως γλυκύτατος ο σκιουράκος της φωτογραφίας! Βλέπετε την πλατειά, ..υπερήφανη ουρά του! Έχετε ξαναδεί μια παρεμφερή φωτογραφία, μόνο που σε εκείνη φαινόταν το ίδιο το ποδήλατο, τη σκιά του οποίου βλέπετε στην εδώ φωτογραφία. Στο campus του Πανεπιστημίου Stanford, τον περασμένο Νοέμβριο. Καραδοκούσα, μήπως και πετύχω πιο κοντινή φωτογραφία του σκιουράκου, αλλά ήταν υπερκινητικός!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου